• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Español
  • Русский

Żurawie Koralowe - opis i piękna fotogaleria

Populacja tych żurawi liczy 2500 osobników. Obecnie zamieszkują niezbyt rozległe obszary południowej Afryki- głównie Etiopia, Zambia, Tanzania. Ich skupiska występują również w Namibii, Angoli czy Republice Południowej Afryki. Historyczny zasięg ich występowania obejmował znacznie większe obszary jednak  z uwagi na fakt, że ich naturalnym siedliskiem są podmokłe obszary, niziny zalewowe, czy powierzchnie  śródlądowych delt, obszary ich naturalnego występowania znacznie się zmniejszyły.

Znaczna większość żurawi koralowych nie migruje sezonowo, przemieszczają się jedynie w poszukiwaniu podmokłych terenów.
Żurawie koralowe osiągają wysokość do 1,8 metra, a rozpiętość ich skrzydeł sięga 2,6 metra. Dorosłe żurawię są pięknie ubarwione. Maja długą biała szyję, szare skrzydła i długie czarne lotki. Jednak najbardziej charakterystyczne dla tego gatunku są: czarny „beret” i intensywnie czerwone ubarwienie okolic dziobu, oczu, a także długie narosle wyrastające z nasady dziobu.  
Żywią się głównie bulwami i korzeniami roślin wodnych, wszelkiego rodzaju nasionami  a także okazjonalnie ślimakami, konikami polnymi, żabami i innymi małymi zwierzętami.
Żurawie Koralowe są mniej uzdolnione wokalnie od innych gatunków jednak potrafią wydobywać z siebie bardzo głośne dźwięki, które brzmią jak „kronk-kronk-kronk” - najczęściej słyszane są żurawie- single ;)
Żurawie dojrzewają w wieku 4-5 lat. Okres rozmnażania nie jest stały, uzależniony od poziomu wody. Budują gniazda na zalanych obszarach (najczęściej w okolicach czerwca i września). Zazwyczaj samica składa jedno jajo rocznie. Oboje rodziców wysiaduje jajo przez około 33-36 dni. Po wykluciu rodzice są bardzo troskliwi, przebywają w okolicy gniazda przez kilka tygodni. Żurawie koralowe to gatunek który ma najdłuższy okres od wyklucia do całkowitego upierzenia- nawet do 180 dni co niestety powoduje, że młode przez długi czas jest narażone na różne niebezpieczeństwa.
Populacja Żurawia Koralowego zmniejsza się. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody i Jej Zasobów uznała ten gatunek za zagrożony. Obecnie są najrzadziej występującym Gatunkiem Żurawia spośród wszystkich żurawi afrykańskich.
W hodowlach jest to żuraw ekstremalnie rzadki według dostępnych nam źródeł w Polsce nie występuje w żadnej hodowli ani w ogrodzie zoologicznym.  Mamy nadzieję że już wkrótce ptaki te zakupimy do naszej hodowli.

Młode odchowy Żurawia Koralowego w Niemczech:

baner dol.jpg
to top
facebook
allegro